Ősi Gábor Pincészete

Ősi Gábor Pincészete

A Redy számunkra nem csak egy kiváló bisztróbor, hanem egyben példa is a borvidéki összefogásra! Villányban nem csak a nagy testű borok, hanem a könnyedebb, gyümölcsös, fiatal társaik is kiválóan elkészíthetőek, ezért szükség volt arra, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezés is bekerüljön a repertoárba.

REDy összetétele

60% Portugieser
30% Kékfrankos
10% Cabernet Sauvignon

REDy jellemzése

“A közepesnél mélyebb bíbor és rubin. Illata visszafogott, lassan nyíló, benne a pirosbogyósokon túl nagyon érdekes zöldfűszercsokor és érdekes citrusos érintés. Kóstolva kifejezetten jó savakat érezhetünk, tanninja puha és csiszolt, arányai jók. Nagyon jól illeszkedik a gyümölcs a struktúrához, a bor feszes, mégis betölti a szájat. A lecsengésben újra felbukkannak a citrusok.” – Borigo
Portugieser du Monde: Aranyérem

A pincészetről

Ősi Gábor pincészete Magyarországon a Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó déli oldalán helyezkedik el. A pincészet központja Nagyharsányban, Villánytól 5 km-re van.
Magyarországon Dél-Baranyában a legtöbb a napsütéses órák száma, itt a legmagasabb az átlaghőmérséklet, ez a mediterrán jellegű éghajlat nagyon kedvez a késői szüretelésű szőlőfajtáknak is. A Szársomlyó hatalmas mészkőtömbje még télen is védelmet biztosít a szőlőnek. A tengeri üledékes talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. Tárgyi emlékek bizonyítják, hogy itt már a rómaiak is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Mivel az éghajlat és a talajösszetétel különösen előnyös a vörösbortermelésnek, ezért méltán vívott ki a villányi vörösbor nemzetközi elismerést.
A család három generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, az első szőlőtőkéket a 60-as években ültette id. Ősi Mihály. Ezt a hagyományt folytatta fia, Ősi Mihály is.
A fiatalabb generáció – ifj. Ősi Olivér Mihály és Ősi Gábor – újabb ültetvényekkel bővítette a birtokot, ami jelenleg 3 hektár. A borfeldolgozás a családi hagyományok szerint, apáról-fiúra szálló tudáson alapszik.
A villányi borok klasszikus fahordós érlelés után kerülnek palackba, ezután következik a palackos érlelés.
A szorgos munka gyümölcsét megkóstolhatják Villányban, a pincesoron található Ősi Gábor Pincészetében kóstolható meg.