Tiffán’s Pincészet

Tiffán’s Pincészet

Franciaországi és németországi borászati-szőlészeti tanulmányai elvégzése után 2018-tól ifj. Tiffán Zsolt is teljes tagja a pincészet életének. A Tiffán’s REDy megalkotása, összeházasítása első volt a feladatai között. Ahogyan Tiffán Ede, ő is teljes mellszélességgel támogatja a villányi borászok összefogását, ami több évtizede példaértékű Magyarországon. A Villányi Franc után a REDy kezdeményezés is ékes példája ennek. Könnyű, jól iható kvaterkázós vörösborokra mindig szükség volt és szükség is lesz, ami az egészséges italkultúra része. Fontos kiemelni, hogy a REDy hangsúlyozza a portugieser azon tulajdonságát, miszerint a fajta kiváló házasítási alap is. Egy jó példa a fajta diverzitására, sokoldalúságára. A Tiffán pincészet portugieser ültetvényei azon kívül, hogy a legjobb dűlőkben helyezkednek el, a termesztési technológiája legalább olyan szigorú, mint egy magasabb értéket képviselő cabernet franc fajtánál.

REDy összetétele

65% Portugieser
35% Kékfrankos

REDy jellemzése

Amellett, hogy a REDy borok stílusban egységes képet kell, hogy mutassanak, csekély eltérés van a borok között: az évjárat hatása, a fajták használata, illetve a borász ízlése, filozófiája. Ez elkerülhetetlen, de a változatosság gyönyörködtet. A Tiffán’s Redy 65 %-ban portugieser, emellett egy fiatal, hűvös, észak-nyugati fekvésű Várerdő-dűlőben lévő ültetvényről származó kékfrankossal egészült ki. 2017 Tiffán Ede szerint zavarba ejtően jó évjárat, talán a legjobb volt Villányban. Kiválóan egészséges volt mindkét fajta, teljes érettséget mutattak. Kézi szüret, szigorú termésválogatás, kíméletes erjesztés, pár hónapos érlelés 2000 literes magyar ászokhordóban. A Tiffán’s REDy kellően gyümölcsös, sima, bársonyos, a többi között minimálisan testesebb, ami miatt egyre jobban kiteljesedhet a palackozás utáni hónapokban.

A pincészetről

A Tiffán család 1746 óta foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. A rendszerváltás előtt Tiffán Ede 27 évig dolgozott a villányi nagyüzemekben, aki a Tiffán Pincészet alapítója is. Őt a Villányi Borvidék és a minőségi magyar bortermelés egyik pionírjának tekinthetjük. Mára a Tiffán Pincészet 24 hektáron gazdálkodik, az ültetvények Villány legjobb dűlőiben többek között a Kopárban, Ördögárokban, Sterntalban, Remetében és a Várerdőben találhatóak. Tiffán Ede nagy hangsúlyt fektet a tradicionális portugieser fajtára, a könnyedebb vörösborokra, de a szortimentben megtalálhatóak az igazán nagy minőséget adó cabernet és merlot fajták is, illetve ezek házasításai. Filozófiája a borok természetes úton történő, hosszú érlelése, visszafogott intenzitású fahordókban, hogy a bor cserzőanyagai lesimuljanak és ne legyenek tolakodóak, a túlextraháltság és a túl magas alkohol kerülése. Vörösborokban a cél a harmónia és a finesse elérése. Családi alapítású és tulajdonú cég lévén, a családtagok mindegyike kiveszi részét a borászat teendői között, a borkészítés tudománya apáról fiúra száll.