Mokos Családi Pincészet

Mokos Családi Pincészet

Pincészetünk az ötlet felmerülésétől kezdődően aktívan szerepet vállalt az új közösségi bisztró bor megszületésében, mely egy olyan összefogás eredménye, amire nem csak piaci oldalról, de a borászatok részéről is egységes igény mutatkozott. A kóstolók folyamán egyetértettünk abban, hogy a Villányi borvidék közösségi borának, egy, az eddigi villányi sztereotípiától eltérő, (amely a nagy testes, tüzes vörösborokról szól,) könnyed, gyümölcsös, fiatalos bornak kell lennie. Fajták tekintetében egyértelmű volt, hogy ennek a cuvée-nek az alapját Villány egyik legjellemzőbb szőlőfajtának, a kékoportónak kell alkotnia.
A borvidék vezértermékétől, az öt éve bevezetésre kerülő Villányi Franctól eltérően, egy egységes és felismerhető arculat létrehozása volt a cél, hiszen míg a Francok esetében mindenki saját arculatának megfelelően címkézte borait, addig a REDy esetében egy egységes és felismerhető megjelenés létrehozása volt a cél. Úgy gondoljuk, hogy remek címkecsalád született, mely egységesen mutatja be az összefogás eredményeként palackba kerülő borokat.
Az ideális név megtalálása sok időt vett igénybe, de egy frappáns, jól csengő, borhoz illő nevet találtunk, melyhez számos jelentés társítható. A REDy, mely az angol ready szóra emlékeztet, utal arra, hogy a borvidék készen áll megmutatni új, fiatalos arcát a korábbról ismert testes vörösborok és könnyed rozéborok mellett. Tekinthetünk rá egyfajta belépőként is, mely megnyitja az utat a vörösborok világába, a vörös Y pedig felhívja a figyelmet az Y generációra, melyet kiemelt célcsoportként kívánnak megszólítani ezek a vörösborok.

REDy összetétele

51% Portugieser
30% Kékfrankos
10% Zweigelt
9% Merlot

REDy jellemzése

A debütáló évhez képest, a fiatalosságot és gyümölcsösséget továbbra is szem előtt tartva, némileg módosítottunk a Mokos REDy második évjáratának összetételén; a Portugieser alapokra épülő cuvée döntően a Kékfrankos fűszerességével társul, azonban a 2018-as évjárat immár a Zweigelt karakterjegyeivel egészül ki, végül pedig a Merlot kerekíti le, s emeli ki lágyságát. Így az idei esztendőben szintén egy igazán könnyed, fiatalos bort kaptunk, mely tökéletes társa a családi, baráti beszélgetéseknek és a bulis estéknek egyaránt.

Örömünkre szolgál, hogy a Pincészetünk REDy bora az előző évjárat számos sikerét követően a második évben ugyancsak komoly elismeréseket tudhat magáénak:
• Szent György-napi Borverseny 2019: Aranyérem
• Villányi Borverseny 2019: Ezüstérem
• 25. Szegedi Borfesztivál – Borverseny 2019: Ezüstérem

A pincészetről

Családi Pincészetünk három generáció óta van jelen a Villányi borvidék életében, immár két településen; Palkonyán és Villánykövesden. Szőlőültetvényeinken, a Weingarten dűlőben, megtalálhatóak a régióra jellemző hazai, illetve nemzetközi, elsősorban vörös szőlőfajták. A lösz és vörösagyag talajnak, a szubmediterrán jellegű klímának és az átlagon felüli terméskorlátozásnak köszönhetően kiváló minőségű villányi classicus és prémium borokat készítünk, a 2008-as esztendőtől kezdve évente körülbelül 70 000 palackot. Boraink éves szinten több rangos borversenyen is jeleskednek, a legbüszkébbek azonban Villányi Franc szuper prémium borunkra vagyunk, mely számos magas színvonalú verseny díjazásában részesült (Országos Borverseny Csúcsbora 2016, Vinum Bonum – Prestige Reserve 2016, Top100 Legjobb Magyar Bor 2016).